Premontrei zarándokutak

A premontrei rend alapításának 900. jubileumára készülve – Szent Norbert külső és belső útkereső vándorlásait is idézve – olyan zarándokút javaslatokat állítottunk össze, melyek összekötik azokat a magyarországi településeket, ahol egykor vagy ma premontrei szerzetesek szolgáltak.

A kerékpáros túrák fő kiindulási, illetve célpontjai azok a települések, ahol mai premontrei apátságok, kolostor vagy iskolák találhatók: Gödöllő, Zsámbék, Csorna, Szombathely, Keszthely, valamint közöttük elhelyezkedő premontrei kötődésű települések: Majk, Bakonyoszlop, Árpás, Kenyeri, Külsővat, Türje, Somlóvásárhely, Keszthely. A kerékpáros útszakaszok hossza 50 – 70 km, az útvonalak jellemzően aszfaltos utakon haladnak. A kiválasztott települések körül gyalogos körtúra útvonalakat is javaslunk, amelyek hossza 20-25 km.

 

 

A gyalogos premontrei zarándokutak térképe itt található.


 

A kerékpáros premontrei zarándokutak térképe pedig itt érhető el.

 

 

Örömmel várunk visszajelzéseket, beszámolókat, fotókat bármely javasolt útvonalon tett zarándoklatról, erre a címre: premzarandok(kukac)gmail(pont)com

Mária Út

„A Mária Út több mint turistaút, több mint zarándokút, több mint értékes program, több mint értékek gyűjteménye, több mint az önismeret útja …
Több mint új szemlélet, több mint jó társaság, több mint kultúra, több mint szakralitás, több mint turisztikai ajánlat, több mint spirituális élmény, több mint Közép-Európa felfedezése, több mint az országkép gazdagítása – több mint 1400 km…
A Mária Út mindezek – és még sok más – összessége!
A Mária Út egy kialakítás alatt álló, Közép-Európán átívelő zarándok- és turistaút-hálózat, melynek kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400 km-es távon, gyalogosan 60 nap alatt bejárhatóan.
Az út vagy annak kisebb szakaszai csoportosan vagy egyénileg is bejárhatók, elsősorban gyalogosan, de akár kerékpáros, futó, sőt lovas változatban is. Az utat útjelzések és táblák jelölik, ajánlott szálláshelyek várják a vándorokat.
A kelet-nyugati tengely mellett észak-déli útvonal is kialakítás alatt áll, így egy Közép-Európát átívelő keresztet kapunk. Ezt további alternatívák és leágazások egészítik ki, felfűzve ezáltal a különféle zarándokhelyeket, természeti és épített, valamint kulturális értékeket.
Kitűzött céljainkat, az értékek közvetítését e lelki tartalommal is megtöltött úthálózattal kívánjuk átadni. A gyaloglás közben megélt közösségi érzés, a természet közelsége, a megszokottból való kiszakadás élménye, a fizikai teljesítményből fakadó kellemes fáradtság új nézőpontba helyezik a világot. Az ember egyszerre megismeri a világot és saját magát, s a felismerések révén megváltozik, átalakul a szemlélete is.” 

Szent Jakab-út

„A Camino magyar szakaszának egyik ága, a Camino Húngaro, a Nulla kilométerkőtől indul, és mintegy 200 kilométer után ér a több mint 800 éves, gyönyörű, román kori lébényi Szent Jakab-templomhoz, amely régi korok zarándokútjainak is fontos állomása, megállóhelye volt. A Camino Húngaro olyan látnivalókat érint, mint például a zsámbéki romtemplom – amely a lébényi templommal egy időben épült -, a tatai vár, a pannonhalmi bencés főapátság, Győr belvárosa. A Szent Jakab-út Lébényből továbbvezet Ausztria felé, és Wolfsthalban becsatlakozik az egész Európán átívelő, Santiago de Compostelába vivő hivatalos Camino de Santiago zarándokútba. Ezzel Magyarország is bekapcsolódott az európai Camino útvonalába, és lehetővé vált, hogy Budapestről akár egészen Santiagóig elgyalogolhasson bárki, akit szíve Szent Jakab útjára hív.
A zarándokokat Jakab-kagylós útjelzésekkel jól ellátott utak, részletes útleírások, térképek, zarándokútlevéllel kedvezményesen igénybe vehető szálláshelyek segítik az itthoni úton. A zarándokút bejárható egyénileg, pár fős társasággal is, és nagyobb csoporttal is, július 25-ére, Jakab-napra érkező közös zarándoklattal is.”